Pirmasis vasaros mėnuo gastronomijos pasaulyje išskirtinis. Birželio pabaigoje paskelbtas 2019-ųjų Lietuvos geriausių restoranų 30-ukas svarbus mūsų šalies rinkai. Dar prieš šį reitingą viso pasaulio gurmanai sulaukė 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąrašo, o dar kiek anksčiauir geriausių Azijos restoranų rinkimų. Kas bendra tarp šių pasaulinių reitingų ir Lietuvos? O gi tai, jog jau šį rudenį net 3 restoranų, patekusių į labiausiai pasaulyje vertinamus reitingus, atstovai dalinsis savo žiniomis su antrojo Lietuvos gastronomijos forumo dalyviais. 

Kaip teigia forumo iniciatorius, žinomas šefas Liutauras Čeprackas, ypač džiugina tai, jog visi 3 restoranai, kurių atstovai viešės Lieuvoje, reitinguose užima išskirtines pozicijas ir šiemet jas net pagerino lyginant su ankstesniais metais. Jie atstovauja vietas, į kurias viso pasaulio gurmanai svajote svajoja patekti – savo kelionių maršrutus jie planuoja atsižvelgdami į tai, ar pavyko rezervuoti staliuką restorane.

Pirmąsyk 2017 metais surengtame, o šiais metais naują kokybinį žingsnį žengiančiame Lietuvos gastronomijos forume dalyvaus šiuo metu tituluočiausio danų restorano „Geranium“ rinkodaros vadovė Virginia Anne Newton. Kopenhagoje veikiantis „Geranium“ 2019 m. 50-ies geriausių pasaulio restoranų reitinge užima net 5-ąją vietą! Į to paties reitingo 10-uką patenka ir restoranas „Disfrutar“ Barselonoje (9-oji vieta), o forumo svečiu taps vienas iš 3 pagrindinių šio restorano šefų ir idėjinių lyderių  Oriol Castro. Trečiasis tituluoto restorano atstovas – šefas Ryohei Hieda, atstovausiantis restoraną „Shoun Ryugin“ Taipėjuje (Taivanas). 2019-ųjų geriausių Azijos restoranų reitinge šio šefo vadovaujamas restoranas užima 31-ąją vietą.

Lietuvos gastronomijos forumo lankytojai turės galimybę iš pirmų lūpų išgirsti apie tai, su kokiais vadybos, rinkodaros, kūrybiniais iššūkiais susiduria geriausi pasaulio restoranai, kaip jiems pavyko užkopti į tokias pozicijas, kuriose jie yra dabar. Tai unikali proga, kokios Lietuvoje iki šiol nebuvo.

„Geranium“: tituluočiausias Danijoje restoranas ir šefas

Restorano „Geranium“ Kopenhagoje pavadinimą žino visi, bent kiek giliau besidomintys gastronomija. Šiuo metu tai yra vienintelis restoranas Danijoje, turintis 3 „Michelin“ žvaigždes, o jo šefas Rasmus Kofoed yra tikrų tikriausia superžvaigždė, atrodytų, gastronomijos pasaulyje pasiekęs kone viską, kas tik įmanoma.

2007-aisiais įkurtas „Geranium“ jau kitais metais pelnė pirmąją „Michelin“ žvaigždę, o 2010-aisiais persikėlė į naują, itin netikėtą vietą – jis veikia nacionalinės Danijos futbolo rinktinės stadiono pastato 8-ajame aukšte, kur lankytojus užburia ir panorama pro langus, ir tai, kas atkeliauja ant stalo. Restorano šefas Rasmus Kofoed neretai tituluojamas pamišusiu perfekcionistu, genialiu kūrėju, kuriam itin svarbus įkvėpimas, gaunamas iš jūros ir natūralaus gamtos ritmo, „Geranium“ šefui itin svarbu sezoniškumas bei vietiniai ingredientai.

Restoraną „Geranium“ Lietuvos gastronomijos forume atstovaus 2015-aisiais prie jo komandos prisijungusi rinkodaros vadovė Virginia Anne Newton, papasakosianti, kokių pastangų restorano komandai prireikia norint išsilaikyti geriausių pasaulio restoranų topuose ir kopiant vis aukštyn. Iš JAV kilusi Virginia Anne Newton jau antras dešimtmetis dirba Europoje, o prieš kelis metus ypatinga aistra maistui ir gastronomijos kultūrai ją atvedė į vieną žymiausių pasaulio restoranų „Geranium“.

Disfrutar: Ferrano Adriàs bendražygių projektas

Turtinga gastronomine kultūra garsėjančioje Ispanijoje yra restoranų, prieš kuriuos nublanksta daugelis kitų. Būtent toks apibūdinimas puikiai tinka restoranui „Disfrutar“ Barselonoje, kurio virtuvėje sukasi išskirtiniu kūrybiškumu pasižymintys šefai Eduard Xatruch, Mateu Casañas ir Oriol Castro.

Negalima nepaminėti, jog šis trejetas buvo bene žymiausio pasaulyje šefo Ferrano Adriàs bendražygiai legendiniame, dabar jau nebeveikiančiame restorane „elBulli“. Tačiau tai, ką jau savarankiškai kuria šefų trejetas, jokiu būdu negalima vadinti „elBulli“ tęsiniu ar kopija – pasitelkę technikas ir patirtį, kurias įgijo legendiniame restorane, jie sukūrė kai ką visiškai naujo, stulbinančio visus, apsilankančius „Disfrutar“.

2014-aisiais duris atvėręs „Disfrutar“ jau kitais metais pelnė vieną „Michelin“ žvaigždutę, o jame apsilankę svečiai iškart ėmė dalintis įspūdžiais apie išskirtines skonio patirtis. Vien ko verta tai, jog vos per dvejus metus šefų trio sukūrė 170 skirtingų patiekalų, kurių dalis jau spėjo tapti legendiniais, o praėję metai restoranui atnešė ir antrąją „Michelin“ žvaigždę. Galima nė neabejoti, jog per artimiausius metus apie „Disfrutar“ pasaulio gurmanai girdės dar nesyk, šis restoranas tiesiog pasmerktas sėkmei ir apdovanojimams. Lietuvos gastronomijos forume viešės vienas iš trijų restorano šefų Oriol Castro.

Shoun Ryugin“ : išskirtinis dėmesys ingredientams

Azijos restoranų rinka itin gyva ir dinamiška, o patiekalai ir idėjos, nepaisydami sienų, lengvai keliauja iš šalies į šalį. Geras pavyzdys yra ir dar vienas būsimas Lietuvos gastronomijos forumo svečias Ryohei Hieda, restorano „Shoun Ryugin“ Taipėjuje vyriausiasis šefas, kilęs iš Japonijos. Jo restoranas pelnė 2 žvaigždes „Michelin“ gide, skirtame Taipėjui, o Azijos geriausių restoranų reitinge nuosekliai kopia aukštyn (šiuo metu – 31-a vieta).

Ryohei Hiedos vadovaujamas „Shoun Ryugin“ Taipėjuje yra dukterinis to paties pavadinimo restorano Tokijuje projektas, tačiau turintis savo išskirtinį veidą. O šį veidą pirmiausiai formuoja principai, kurių laikosi šefas. Jie paprasti, tačiau kertiniai: kuo daugiau vietinių ingredientų ir kuo geresnė šių kokybė. Siekdams šio tikslo Ryohei Hieda dar iki atverdamas restoraną itin atidžiai tyrė, kokių ingredientų gali pasiūlyti Taivano ūkininkai, gamintojai, žvejai, jis pats ėmėsi švietėjiško darbo, siekdamas, kad restoraną pasiekiantys ingredientai būtų išties išskirtinės kokybės. Šiuo metu absoliuti dauguma ingredientų „Shoun Ryugin“  yra taivanietiški. Atkaklaus šefo darbo rezultatas – unikalus meniu, nenutrūkstamas lankytojų srautas ir vis stipresnės pozicijos restoranų apdovanojimuose.

Daugiau informacijos:

Laura Čepukaitė

Forumo koordinatorė

+370 699 37770